با عنوان : اقتصاد مقاومتی از دیدگاه قرآن و سنت
عنوان کامل پایان نامه کارشناسی ارشد:
اقتصاد مقاومتی از دیدگاه قرآن و سنت
پایان نامه
بخش هایی از متن پایان نامه :
(ممکن می باشد هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود اما در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل می باشد)
مفهوم شناسی اقتصاد مقاومتی.. 9
2-2. اقتصاد در اصطلاح علم اقتصاد. 10
2-5. استعمال اقتصاد ومقاومت در قرآن: 11
2-10.تفاوت اقتصاد مقاومتی با ریاضت اقتصادی.. 18
2-11. ویژگی های اقتصاد مقاومتی از دیدگاه مقام معظّم رهبری مدظله العالی : 19
فصل سوم: مبانی اقتصاد مقاومتی.. 22
3-1. اعتقاد به توحيد در امور اقتصادي.. 22
3-2. ایمان به مالکیّت خداوند. 23
3-3. اعتقاد به معاد در امور اقتصادي.. 24
3-4. اعتقاد به ربوبيّت خداوند. 25
3-5. اعتقاد به فراوانی منابع طبيعي.. 27
3-6. در اختیار بودن منابع طبيعي.. 28
3-8. قاعده عزت مداری و نفی سبیل.. 34
3-10. نفي الگوپذيري از بيگانگان. 37
3-11. دانش بنیان کردن تولید. 38
بخش دوم: راهکارهای اجرایی اقتصاد مقاومتی ازدیدگاه قرآن وسنت.. 41
فصل اول : راهکارهای اجرایی تولید. 42
1-1. تهيّه طرح و برنامهريزي اقتصادي.. 42
1- 2. بهره برداری بهینه از منابع و ثروت های طبیعی.. 44
1-3. كيفيّتمداري و كالاهای مرغوب.. 46
1-4. نظم و انضباط درکار و فعالیّت های اقتصادی.. 49
1-5. اقدام به اولويّتها و نيازهای اقتصادی.. 52
1-6. توجه مردم به کار وتلاش و شرکت در تولید. 53
1-7. ايجاد فعالیت های تولیدی و اشتغال توسط دولت.. 55
1-8. حمايت از تولید کنندگان داخلی.. 58
1-9. بهره گیری بهینه از نفت.. 63
فصل دوم : راهکارهای اجرایی توزیع. 66
2-1. حذف واسطه های غیر ضروری.. 66
2-2. نظارت و كنترل فعاليّت هاي اقتصادي.. 68
2-3. مبارزه با فساد اداری.. 70
فصل سوم : راهکارهای اجرایی مصرف.. 75
3-2. مقابله با اسراف و تبذير 76
3-3. توجّه به ارزش اخلاقی زهد. 79
3-5. صبر و خویشتن داری در سختی ها و معضلات.. 84
بخش سوم: آثار اقتصاد مقاومتی ازدیدگاه قرآن و سنت… 91
فصل اول :آثار بین المللی اقتصاد مقاومتی.. 92
فصل دوم :آثار داخلی اقتصاد مقاومتی.. 100
2-1. توسعه و رشد اقتصادی.. 100
2-2. مصرف بهینه و اقتدار ملی.. 102
2-4. عزّتمندي، و كسب جايگاه اجتماعي.. 104
بخش چهارم: موانع اقتصاد مقاومتی ازدیدگاه قرآن و سنت… 107
فصل اول : موانع اجتماعی اقتصاد مقاومتي.. 108
1-1. مصرف گرایی و رفاه زدگي: 108
1-1-1. نمونه هایی ازمصرف های بی رویه در کشور 109
1-1-1-1. خرید مواد غذایی زیاد و انبوه 109
1-1-1-2. اسراف در پذیرایی ها و پخت وپز. 110
1-1-1-3.بهره گیری نادرست از لباس و پوشاک… 111
1-1-1-4. مصرف بی رویه دارو 111
1-4. روبرو شدن در مسائل حاشيه و تفرقه. 114
1-5. قاچاق و واردات بيرويه كالا. 115
1-5-1. قاچاق حق محرومان(بازار سیاه) 116
1-6-1. مصادیق فساد اداري.. 118
1-6-2. علل و عوامل فساد اداری.. 122
1-6-2-1. پايين بودن سطح حقوق و دستمزد. 122
1-6-2-2. فقدان نظارت كافي.. 122
1-6-2-3. عدم برخورد جدی با متخلّفين.. 123
1-7. عدم یادگیری احکام شرعی و نداشتن تخصّص در امور اقتصادي.. 123
فصل دوم: موانع اخلاقی اقتصاد مقاومتی.. 125
فصل سوم : موانع اقتصادی اقتصاد مقاومتي.. 131
3-1. بيكار نگهداشتن اموال. 132
3-2. عدم بهره وري درست از منابع موجود 134
3-4. وابستگي به نفت (اتكاء به تك محصولي) 136
مقدمه:
یکی از بنیادی ترین عوامل رشد و پیشرفت بشر ها مسأله اقتصاد می باشد. اگر اقتصاد جامعه یا اقتصاد خانواده دچار مشکل باشد و مردم با تنگدستی و محرومیت اقتصادی بسر ببرند، هیچ گونه باور اعتقادی و رفتار اخلاقی را پذیرا نخواهد بود، به همین جهت پیامبر9فرمود: «كَادَ الْفَقْرُ أَنْ يَكُونَ كُفْراً، ناداری نزدیک می باشد که به کفر بینجامد.»
بيشک، رشد اقتصادي جامعه نشاندهنده اقتدارملي، استقلال، عزّتمندي و در مجموع، عامل برتري آن جامعه در سطح بينالمللي می باشد. لذا كشوري که از نظر اقتصادی، صنعت و تكنولوژي، به رشد و توسعه رسيده باشد، در ديگر جنبههاي سياسي و فرهنگی نيز برتر خواهد بود.
اما متأسفانه امروزه، ابزار اقتصادي يكي از ابزارهای مهم وتأثیرگذار در جهان می باشد كه کشورهایی همچون امريكا و اروپا با در اختيار داشتن آن، هر روز بر كشورهاي ديگر خصوصاً ملت ایران فشار ميآورند تا آن كشورها، خواستههاي آنها را بپذيرند.
پس برای برون رفت از شرایط موجود، اقتصاد مقاومتی، مدلی اقتصادی می باشد که تلفیقی از اقتصادهای سوسیالیستی و کمونیستی می باشد و با امتیاز بهره گیری از رهنمودهای ناب اسلامی، یک اقتصاد تکاملی و برتر را ارائه می کند که با اجرایی شدن درست این اقتصاد نوظهور و دینی جامعه ی ایرانی- اسلامی را به سرمنزل مقصود خواهد رساند.
اقتصاد مقاومتی مجموعهای از راهکارهایی می باشد که در شرایط تحریم ایجاد می گردد. دراین راهکار عوامل اقتصادی اعم از دولت، تولیدکنندگان و خانواده ها وظایفی را برعهده می گیرند که اجرای آنها نه تنها آسیبپذیری اقتصاد در شرایط تحریم را به حداقل میرساند، بلکه باعث شکوفایی و رشد اقتصادی نیز می گردد.
در دهه هاي گذشته عوامل زیادی بر رفتارهاي اقتصادي مردم اثرگذار بوده می باشد. از تبليغات رسانه اي فراوان تا ورود کالاهای لوکس و تجمّل گرايي، که باعث شده فرهنگ اقتصادي جامعه ما با رفتار اقتصادي مبتني بر آموزه های اسلامي فاصله بگيرد.
این مطالعه، به مطالعه موضوع اقتصاد مقاومتی از دیدگاه قرآن و سنت می پردازد. که در بخش اول؛ کلیات پژوهش، مفهوم شناسی و مبانی اقتصاد مقاومتی مورد مطالعه قرار می گیرد. در بخش دوم به راهکارهای اجرایی و تحقّق اقتصاد مقاومتی درسه حوزه تولید، توزیع و مصرف را اظهار می کند. در بخش سوم؛ آثار بین المللی و داخلی اقتصاد مقاومتی را تبیین می کند. و در بخش چهارم، موانع اجتماعی، اخلاقی، و اقتصادی اقتصاد مقاومتی مطرح می گردد و درنهایت نیز جمع بندی و نتیجه گیری ارائه شده می باشد.
بخش اول: کلیات
فصل اول: کلیات پژوهش
1-1- اظهار مسئله
مسائل اقتصادی تأثیر مهمی در زندگی مردم و رفاه حال شهروندان دارد و درمیان همه عقلای عالم، برنامه ریزی اقتصادی برای پیشرفت وتوسعه زندگی لازم و ضروریست،ادیان الهی نیز به قوانین اقتصادی توجه ویژه ای نموده اند، اقتصاد در اسلام تا این اندازه ارزش و اهمیت دارد که آن را قوام جامعه و ستون اصلی آن دانسته می باشد. بخاطر این که جامعه برای تحقق آسایش و رفاه، نیازمند اموالی می باشد که به درستی به کارگرفته گردد تا اهداف مادی ودنیوی بشرتأمین شده و رشد و شکوفایی اقتصادی زمینه و بستر مناسبی را برای فعالیت های دیگر تربیتی بشر فراهم آورد.
قرآن کریم درآیه 61 سوره هود یکی از فلسفه ها و اهداف آفرینش بشر و استقرار او در زمین را آبادانی و استعمار زمین دانسته که خود یک اقدام و رفتار اقتصادی می باشد. اما متأسفانه امروز به دلائل مختلف مانند استعمار وسلطه جهانی و… مردم جهان بویژه مسلمانان وخصوصاً مردم ایران با معضلات اقتصادی وسختی در معیشت مواجه شده اند و تنها راه برون رفت از این معضلات، اقتصاد مقاومتی و جایگزینی اقتصاد دینی مقابل اقتصاد غربی در جامعه می باشد. اقتصاد دینی، نیازمند مولفه هایی در زمینه تولید، ثروت و کالا خدمات و مصرف می باشد که بایستی در چارچوب دین و منطبق با معارف اسلامی به خوبی در جامعه گسترش یابد.
اما نکته قابل توجه آن که: چه عواملی قوام بخش اقتصاد مقاومتی می باشد؟ و راه های مقابله با فشارهای مترتب اقتصادی چیست؟
مقام معظّم رهبری مدظله العالی در چند سال اخیر بحث اقتصاد مقاومتی را مطرح و از آن به عنوان روشی مهم در تغییر مسیر حرکت اقتصادی یاد کرده اند. روشی که در برابر هجمه های دشمنان مانند سدی محکم می تواند کارآمد باشد. وتوطئه ی اعمال تحریم های یک جانبه و غیر قانونیِ نظام سلطه برای وارد کردن فشار به جامعه را ملغی کند. از این رو در این پایان نامه به دنبال تبیین وبررسی آثار و موانع اقتصاد مقاومتی از دیدگاه قرآن وسنّت هستیم.
2-1- سوالات پژوهش
الف) سوالات اصلی
جایگاه اقتصاد مقاومتی از دیدگاه قرآن و سنت چیست؟
ب) سوالات فرعی
1- راهکارهای اجرایی اقتصاد مقاومتی از دیدگاه قرآن وسنت کدامند؟
2- در قرآن و روایات برای اقتصاد مقاومتی چه آثاری اظهار شده می باشد؟
3- موانع اقتصاد مقاومتی ازدیدگاه قرآن و سنت کدامند؟
3-1- فرضیه های پژوهش
1- این گونه به نظر می رسد که مدیریت مصرف درخانواده، کیفیّت محصولات، طرفداری از تولیدکنندگان و مبارزه با فساد در اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی تأثیر دارد.
2- احتمالاً استقلال اقتصادی، بی نیازی از بیگانگان، توسعه و رشد اقتصادی، عزّتمندی و سلامت اقتصادی از آثار اقتصاد مقاومتی باشد.
3- ممکن می باشد که رفاه زدگی، اسراف و تبذیر، فساد اقتصادی وکم کاری مانند موانع اقتصاد مقاومتی باشد.
4-1- پیشینه پژوهش
اقتصاد مقاومتی اصطلاحی می باشد که اولین بار مقام معظم رهبری مدظله العالی در16 شهریور ماه سال1389در دیدار با جمعی از کارآفرینان سراسر کشور وارد ادبیات سیاسی و اقتصادی کشور نمود. با در نظر داشتن این که اکثر مطالبی که در بحث اقتصاد مقاومتی مطرح شده به صورت سخنرانی بوده و کمتر مقاله ای تحت این عنوان نگاشته شده می باشد لذا تنها یک مقاله با عنوان اقتصاد مقاومتی از دیدگاه مقام معظم رهبری مدظله العالی توسط سید حسین میر معزی نگاشته شده که نگاهی اجمالی به سخنان مقام معظم رهبری مدظله العالی پیرامون این موضوع دارد. و همچنین یک ماه گذشته کتابی با عنوان اقتصاد مقاومتی، زمینه ها -راهکارها توسط عباسعلی اختری نگاشته شده می باشد که مباحث اظهار شده در آن با مطالب این پروژه متفاوت می باشد. باتوجه به تازگی موضوع مورد بحث وعلیرغم جست و جوهای مکرر و فراوان در کتابخانه، مجلات و سایت ها به نظر می رسد در این زمینه پژوهش جامعی صورت نگرفته می باشد.
بعضی کتاب های مورد بهره گیری در این پروژه عبارت اند از:
1- اخلاق اقتصادی از دیدگاه قرآن و حدیث از جواد ایروانی.
2- کلّیات علم اقتصاد از باقر قدیری اصلی.
3- نظری به نظام اقتصادی اسلام از مرتضی مطهری.
4- اقتصاد نو از سید محمد باقر صدر.
5- الگوی مصرف از دیدگاه قرآن و سنت از محمدی ری شهری.
6- و………….
همچنین نگارنده از مقالات، نرم افزارهای معتبر نیز بهره گیری نموده می باشد.
5-1- روش پژوهش
از آنجا كه اين موضوع، بيشتر بر جنبه كيفي و ديني اقتصاد مقاومتی تكيه دارد، بدين جهت، در طریقه اقتصاد مقاومتی از مطالعه اسناد و مدارك با روش تحليلي ـ توصيفي در فضاي كتابخانه بهره گیری شده می باشد. نويسنده، اطلاعات مورد نياز را از منابع مربوط به اقتصاد، به ويژه تفاسير قرآن كريم و روايات معصومان: و نيز سخنان امام راحل; و مقام معظّم رهبری مدظله العالی، که برگرفته ازمضامین آیات و روایات می باشد، جمعآوري نموده که به تجزيه وتحليل و استنتاج مطالب پرداخته می باشد.
6-1- موانع و معضلات پژوهش
با در نظر داشتن موضوع، این پروژه تحقیقاتی، خالی از موانع و معضلات نبوده می باشد. مانند معضلات این بود که: 1- از آنجایی که این اصطلاح اولین بار توسط مقام معظم رهبری مدظله العالی در چند سال اخیر مطرح گردید لذا نو بودن آن مشکلاتی مانند کمبود منابع به وجودآورد.2-«گستردگی مباحث» که باعث می گردید پروژه به آرامی پیش رود. 3- همچنین از دیگر معضلات «یافتن مثال های قرآنی»که یافتن آنها در قرآن و کتب تفسیری نیازمند صرف وقت زیادی بود.4- به علت میان رشته ای بودن موضوع، کتاب های اقتصادی مانند منابع دست اول در کتابخانه دانشکده و همچنین کتابخانه عمومی شهر خیلی کم بود.
تعداد صفحه : 160
قیمت : چهارده هزار و هفتصد تومان